Hoe regel je bewind?

Een aanvraag bewind start altijd met een informatiegesprek met een mogelijke klant en eventueel daarbij begeleiding of familie. Dit is een kosteloos gesprek en hieraan zijn ook geen verplichtingen verbonden. Tijdens dit gesprek probeer ik je zo goed mogelijk uit te leggen wat beschermingsbewind is en hoe het werkt en probeer ik een globaal beeld te krijgen van de financiĆ«le situatie. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik als bewindvoerder goed bij je pas maar ook andersom, namelijk dat je ook bij Abbink Beschermingsbewind past. 

Mocht je na het gesprek een aanvraag willen doen voor beschermingsbewind bij de rechtbank dan zal ik hierbij helpen. Er moeten verschillende formulieren worden ingevuld voordat de aanvraag verstuurd kan worden. 

Vervolgens kijkt de rechtbank naar de aanvraag en wordt een beschikking afgegeven waarin het bewind is uitgesproken. Meestal duurt die periode van de aanvraag tot de beschikking ongeveer een maand tot drie maanden, afhankelijk van de drukte bij de rechtbank. Soms is er voor het afgeven van de beschikking nog een zitting, waarin de kantonrechter bekijkt of er bewind nodig is.

Als de beschikking eenmaal is afgegeven, vindt er een nieuw gesprek plaats, namelijk een intakegesprek. In dit gesprek worden zoveel mogelijk gegevens over je geldzaken overgedragen en besproken en wanneer het nodig is worden er voor je nieuwe bankrekeningen geopend. 

Gemiddeld duurt het een maand of twee voordat alles goed loopt. Alle betrokken instanties worden aangeschreven en er wordt gekeken naar het inkomen, de toeslagen, de verzekeringen,  de inkomstenbelasting en eventuele schulden.